Aralık Ayı

TARLA ZİRAATI

Bazı bölgelerde havalar uygun olursa toprak sürümleri devam eder. Sürüm aletleri temizlenerek muhafaza edilir.

Sıcak bölgelerde uygun havalarda hububat ekimi yapılır. Ekim aletleri temizlenerek muhafaza edilir.

Loğlama yapılır ve gür tarlalarda hayvanlara filizler yedirilir.

Tohum ve ambar zararlıları ile mücadele yapılır. Ambarlar dezenfekte edilir.

Soğan, pancar, turp, havuç sökümü bitirilir. Pamuklar çırçırlanır. Çeltik öğütülür. Mahsuller ambarlanır. Muhafaza edilir ve değerlendirilir.

Adana, Hatay gibi güney illerinde erkenci soğan, patates ekimleri aralık ayı içerisinde yapılır.

Yağ bitkilerinden kanolada aralık ayında Marmara bölgesinde azotlu gübre kullanımı devam eder.

MEYVECİLİK

Sıcak yerlerde fidan çukurları açılır. Fidanlıklarda fidanlar sökülerek toprakla katlanır.

Uygun bölgelerde fidan dikimi devam eder.

Uygun havalarda sert çekirdekli meyvelerin budanması yapılabilir. Üşümelere engel olmak için ağaç dipleri höyük şeklinde toprakla doldurulur.

Turunçgillerde hastalık ve zararlılara karşı mücadele devam eder.

Turunçgiller, muz ve zeytin hasadı yapılır, ambalajlanarak pazara sevk edilir ve değerlendirilir.

Ege bölgesinde yağlık, sofralık zeytinler de hasat işlemleri devam eder.

Adana, Hatay gibi güney illerimizde zeytin, Antalya ve Mersin illerimizde ise muz ve nar hasatları devam eder.

Aralık ayında kışlık olarak kompoze gübre kullanımı yapılır.

SEBZECİLİK

Seralarda toprak hazırlığı devam eder.

Sıcak ve soğuk yastık hazırlıkları yapılır.

Seralarda ve sıcak yastıklarda tohum ekimi ay sonuna doğru başlar.

Sera ve sıcak yastıklarda sulama, muhafaza ve çeşitli bakım işleri yapılır.

Ambarlarda, sera ve sıcak yastıklarda zararlılar ve hastalıklarla mücadele edilir.

Kışlık sebzelerin hasadı, ambalajı ve değerlendirilmesi yapılır.

BAĞCILIK

Bağlarda herekler toplanır ve saklanır.

Üzümler depolarda muhafaza edilir ve pazarlanır.

Ege bölgesindeki bağlarda budama faaliyetleri aralık ayı boyunca devam eder.