Mart Ayı

TARLA ZİRAATI

Her türlü tarla ziraati için toprak işlemesine devam edilir. İşleme ile birlikte gübreleme yapılır. Kaymak bağlamış tarlalar tırmık ve kazayağı ile kırılır. Böylece hububatta kardeşlenme de sağlanmış olur. Güzlük ekim yapılan yerlerde ikinci azot uygulaması yapılır.

Yazlık hububat ekimi devam eder. Bu arada çayır-mera ve yem bitkilerinin de ekimi, iklimi uygun yerlerde tütün fidelikleri tesisi ve pamuk ekimine başlanır.

Sulanabilir sahalarda cansuyu verilirken, tarlalardaki fazla su boşaltılır.

Güzlük ekilmiş hububatta mücadeleye önem verilmelidir.

Çaylıklarda gübreleme işleri ay içerisinde başlanır.

Ayçiçeği ekimleri için ekime hazırlık çalışmalarında toprak işlemeleri yapılır.

Hava şartlarına bağlı olarak hububatta üst gübrelemeye devam edilir. Yabancı ot mücadelesi yapılır.

Mısır ekimleri için ekime hazırlık çalışmalarında toprak işlemeleri yapılır. Sıcak bölgelerde mısır ekimlerine ay içerisinde devam edilir.

Sıcak bölgelerde pamuk ekimleri için toprak hazırlıkları yapılır.

MEYVECİLİK

Toplu meyvecilik kurulacak sahalar ile eski tesisler sürülür ve gübrelenir.

Fidan dikimine birçok bölgelerde devam edilir.

Meyvelerde budama ile birlikte aşılama işleri de devam eder. Ilık bölgelerde sert çekirdekli meyveler çiçek açabileceğinden donlara karşı dikkatli olunmalıdır. Yeni kurulan meyve bahçelerine cansuyu verilmelidir.

Çeşitli zararlı ve hastalıklara karşı mücadeleye devam edilmelidir. Özellikle armut göz kurdu, püseron ve zeytin güvesine karşı önlem alınmalıdır.

Turunçgillerin hasadına ve ambalajlanarak piyasaya arz edilmesine devam edilir.

Narenciyede azotlu gübreleme işlemleri tamamlanır, yaprak gübrelemesine geçilir fosforlu gübrelemelere devam edilir.

Muz yetiştiriciliğinde onarım işlemlerine devam edilir. Taban gübre uygulamaları sürdürülür.

Fındıklarda taban gübrelemesine devam edilir.

Antep fıstığında azotlu gübrelemeye devam edilir.

Zeytin yetiştiriciliğinde budama işlerine devam edilir. Sürgün oluşturmak için azotlu gübreleme yapılır.

SEBZECİLİK

Seralarda turfanda domates, salatalık, kabak gibi sebzelerin hasadına devam edilir.

Sıcak ve ılık yastıklara ekilen sebzelerin birinci şaşırtması yapılır.

Sebze bahçesi topraklarının işlenmesine devam edilir ve gübrelenerek ekime hazır hale getirilir.

Domates, biber, patlıcan yavaş yavaş tavalara alınır.

Şaşırtılan ve tavaya alınan fidelere cansuyu verilir. Şaşırtılma yapılmamışsa çapalama yapılmalıdır. Özellikle bakla ve bezelyelerde çapalama başlar.

Bahçede, serada, sıcak ve ılık yastıklardaki zararlı ve hastalıklarla mücadele edilir.

Yazlık kuru soğan için hava şartlarına bağlı olarak ekimler devam etmektedir.

BAĞCILIK

Bağ kurulacak yerlerde ve eski tesislerde toprak işlemesi ve gübrelemeye devam edilir.

Köklü ve köksüz asma çubuğu dikimi devam eder.

Don tehlikesi olmayan yerlerde bu ay içinde bağ budamasına son verilir. Tehlikesi olan yerlerde donların geçmesi beklenmelidir. Nispeten mutedil iklimli yerlerde ve ılıman bölgelerde aşılama işlemlerine de başlanır.

Hastalık ve zararlılarla mücadele edilmeli, soğuk bölgelerde omcalar gözler patlamadan bordo bulamacı ile yıkanmalıdır.