Ocak Ayı

TARLA ZİRAATI

Kışı ılık geçen yerlerde ilkbaharda ekilecek tarlalar sürülür ve açmalar yapılır.

Ekimle birlikte gübre verilmemiş tarlalara gereken gübreler verilir.

Kabarık tarlalar loğ denilen yuvarlak silindir taşlarla bastırılır. Sık olan hububat tarlalarında filizler hayvanlara yedirilir.

Ambarlarda gerekli koruma ve mücadele işleri yapılır.

Güney bölgelerimizde hububatta azotlu üst gübrelemeye kısmen başlanır.

Turfanda ekime uygun yörelerde patates ekimine devam edilir.

MEYVECİLİK

Fidan çukurları açılır. Bahçe toprakları uygun yerlerde derince bellenir ve gübrelenir.

Fidanların sökülmeleri, katlanmaları ve dağıtım işleri yapılır. İklimi ılık olan, bölgelerde fidan dikimleri yapılır. Zeytin fidanları dikilir. Elma ve armut tohumları tavalara ekilir.

Zeytin ve turunçgillerde budama yapılır. Kalem aşısı hazırlığına başlanır.

Bütün meyve bahçelerinde kış ilaçlaması yapılır.

Turunçgiller, muz ve hurma hasadı yapılabilir. Ambalaj ve pazarlama işleri devam eder. Ambarlarda tekniğe uygun bir şekilde muhafaza edilir.

Hasadı biten Narenciye ve Zeytinde taban gübrelemesine başlanır.

Antep fıstığı yetiştiriciliğinde taban gübrelemesi yapılır. Meyve ağaçlarında sıcak bölgelerde taban gübrelemesine başlanır.

SEBZECİLİK

İklimi uygun yerlerde seralarda turfanda sebzecilik işleri devam eder.

İklimi uygun bölgelerde sıcak yastık hazırlıkları başlar. Ay sonuna doğru tohumlar sıcak yastıklara ekilir. Bazı sebze fidelerinde şaşırtma yapılır.

Geç kalmış bahçe belleme işleri tamamlanır. Çeşitli gübreler uygulanır.

Seralarda ve sıcak yastıklarda sulama, uç alma ve çapalama işleri yapılır.

Sera ve sıcak yastıklarda çeşitli zararlılarla mücadele işlemleri yapılır.

Lahana, kıvırcık salata, pırasa, ıspanak, maydanoz gibi kış sebzelerinin hasadı yapılır. Ambarlarda ve soğuk hava depolarında sebzeler muhafaza edilir. Ambalajlanarak pazara sevkedilir.

BAĞCILIK

Ilık bölgelerde asma dipleri açılır. Boğaz kökleri temizlenir. Gübreleme yapılabilir. Bazı ılıman bölgelerde derin krizme yapılır.

Soğuk hava depolarında muhafaza edilen üzümler piyasaya sevkedilir.